Абсолютен рекорд за гараж в София. 62 хил. евро за 27 кв.м

Абсолютен рекорд за продажба на гараж бе поставен в София. За паркомястото на бул. „Витоша“ бяха броени 62 хил. евро – колкото за малък апартамент извън центъра. „Златният“ гараж е 27 квадрата, за две коли, с две отделни врати с дистанционно, два СОТ-а, самостоятелно елтабло, радиатор, мивка с огледало и два водомера.

Борбата за паркоместа става все ожесточена в столицата. Автомобилите, за които се плащат данъци през тази година, са 819 499. Преди 5 г. са били 835 625, показва справка на Столичната община. В бройката не влизат колите на инвалиди и превозните средства от градския транспорт.

Приходящите автомобили пък са над 200 000, показват данни на КАТ. Това означава, че на всеки софиянец се пада по един автомобил, съпоставено с данните, че жителите над 18 г. са 1 034 399, уточнява „24 часа“.

На този фон гаражите в жилищните блокове са едва 171 608, а преди 5 г. са били 93 037. Тук не влизат откритите паркинги.

Освен недостатъчни, гаражите са и изключително скъпи. Според най-голямата платформа за имоти в София в момента се продават 448 самостоятелни гаража, като средната цена е 34 078 евро, или по 1272 евро на квадрат. Преди две години средната цена на гаражите в столицата бе 15 хил. евро, т.е. се е удвоила за последните 24 месеца.

Липсата на достатъчно паркоместа и добре организирано движение естествено води до безразборно паркиране около жилищните блокове и в зелени площи.

За да се справят с проблема, от общината направиха програма за строеж на нови паркинги в кварталите. В момента има проекти за 5 паркинга в „Надежда“, „Младост“, „Сердика“, „Студентски град“ и „Слатина“.

Четете още

Избор на редактора