Австралия спря „златната виза“ за инвеститори

Австралия отмени т. нар. „златна виза“, която даваше право на богати чуждестранни инвеститори да живеят в страната, съобщи BBC.

Предназначена да привлича чуждестранен бизнес, тя беше съкратена при имиграционна реформа, след като правителството установи, че „постига лоши икономически резултати“.

Критиците отдавна твърдят, че схемата се използва от „корумпирани служители“ за „паркиране на незаконни средства“.

Тя ще бъде заменена с визи за по-квалифицирани работници.

Хиляди визи за значителни инвеститори (SIV) са предоставени чрез програмата от 2012 г., като 85% от успешните кандидати идват от Китай според правителствени данни. Предлагани като начин за стимулиране на чуждестранни инвестиции и стимулиране на иновациите, кандидатите трябваше да инвестират повече от 5 милиона австралийски долара (3,3 милиона долара) в Австралия, за да отговарят на условията.

След множество прегледи правителството установи, че схемата не е успяла да постигне основните си цели. В политически документ от декември то обяви, че ще я отмени, като вместо това се фокусира върху създаването на повече визи за „квалифицирани мигранти“, способни „да направят огромен принос за Австралия“.

Сега Австралия се присъединява към Обединеното кралство, което отмени схема, предлагаща бързо пребиваване на мега богатите през 2022 г., поради опасения относно притока на незаконни руски пари.

Четете още

Избор на редактора