Австрия издирва българин, замесен в измама за милиони

Издирван от виенската полиция мъж, заподозрян в измама на стойност над три милиона евро, беше арестуван в Братислава въз основа на заповед за арест на ЕС, предаде днес австрийската новинарска агенция АПА.

Процедурата по екстрадиция на 43-годишния мъж е в ход, съобщи днес пред медиите федералната полицейска дирекция. Смята се, че от 2022 г. насам, в качеството си на управляващ директор на дружество, той е купувал автомобили на лизинг, както и едно джакузи, във Виена и в австрийската провинция Бургенланд.

След това мъжът, който е без гражданство, в съучастничество с 35-годишен българин, просто е препродавал закупените автомобили, заяви пред АПА Филип Хаслингер, говорител на полицията.

„Вноските по закупените автомобили не са били плащани“, каза Хаслингер. След това пет присвоени автомобила са били конфискувани в чужбина, включително в Розенхайм (Германия) и Москва. Според полицейските разследвания автомобилите, чийто собственик е бил сменен незаконно, са 3, уточнява БТА.

„Въпреки това нови лица продължават да съобщават, че са били засегнати от измамата“, каза Хаслингер. Търсенето на останалите 32 автомобила продължава, а разследванията на дирекция „Юг“ към националната следствена служба във Виена все още са в ход.

Неотдавна полицията обяви за публично издирване мъж без гражданство и негов предполагаем съучастник. Издирването на 35-годишния българин продължава, пояснява АПА.

Четете още

Избор на редактора