Австрия иска да приемаме бежанци от Афганистан и Сирия

Австрия иска от България и Румъния да затегнат граничния контрол помежду си и да приемат обратно имигранти в замяна на съгласието ѝ да бъдат приети в т.нар. „въздушен Шенген“, съобщи БНР.

Това стана ясно от изявление на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, ден след като властите в София и Букурещ обявиха, че са постигнали политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина:

„Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата“.

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина.

Четете още

Избор на редактора