Автобуси от соца ще возят до музея в Бояна

Легендарни ретро автобуси от соца ще возят желаещите да посетят Националния исторически музей днес. Инициативата е по случай националния празник на Република България и се осъществява от „Столичен автотранспорт“ ЕАД – направление „Пътническа информация и атракционни превози“, Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ и Столична община.

От 10 до 18:30, на всеки 20 минути от спирка „пл. Орлов мост“ ще тръгват три ретро возила, които ще возят безплатно – „Чавдар 11М4“, „Чавдар 130“ и „Икарус 280“. Курсовете от НИМ към центъра съответно ще са от 10:36 до 19:06.

„Чавдар 11М4“ е един от най-запомнящите се автобуси на 80-те и 90-те години. Строен е по лиценз на германската компания Setra и осигурява за времето си много високо ниво на комфорт за пътниците и водача. Изнасян е в редица страни, а през годините са произведени стотици бройки от този модел. В София, този автобус обслужва някои от крайградските линии, както и излетните линии до Витоша, като последните екземпляри са спрени преди около 15 години.

„Чавдар 130“ е едно от последните творения на ботевградския завод. Той е част от лицензна конструкция, закупена от австрийското дружество STEYR. На базата на същата конструкция са и доставените през 1996 година за София съчленени автобуси, които мнозина помнят от линии 94 и 280.

„Икарус 280“ е най-известният сред столичани автобус от трите, които днес ще изпълняват атракционните превози. Доставян от 1974 до 1987 година, това е най-масовият автобус от системата на градския транспорт с уникална над 41 годишна експлоатация. Често наричан с прозвището „Червеният дракон“, този съчленен автобус е гръбнакът на обществения транспорт над три десетилетия,, преди да бъде поетапно изместен от по-новите возила от марките „Мерцедес“ и „МАН“. Последните бройки, които се движат по линии като 79 и 310 са спрени през 2015 година.

Четете още

Избор на редактора