17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Над 90 администрации без обедна почивка и с удължено работно време

Над 90 централни и местни администрации са въвели удължено работно време от 8.00 до 18.30 часа за обслужване на гражданите. Сред тях са Министерството на правосъдието, Българската агенция за безопасност на храните, Столична община и още 4 общини, 17 областни дирекции „Земеделие“, районните здравни инспекции. Това става възможно след инициативата на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова с цел улесняване на гражданите и бизнеса да заявяват и получават услуги и информация в удобно за тях време.

Гишетата ще работят без прекъсване за граждани, като служителите ще ползват обедната си почивка по различно време. Досега честа практика бе всички гишета да затварят по обед, точно когато гражданите най-много търсят услугите им.

„Едно от най-неприемливите неща за хората, свързано с държавната администрация, бе, че работното време на гишетата съвпада с тяхното. За да свършиш определена работа, се налага да си вземеш половин ден отпуск. Затова решихме, че удължаването на работния ден на обслужващите офиси, както и гарантирането на непрекъсваем работен режим, ще даде възможност на гражданите да използват своята обедна почивка, за да си свършат работата, или да дойдат преди или след края на работния си ден. Това е една от първите стъпки в правилната посока, която предприехме – администрацията да обслужва хората, а не, както беше досега – хората да обслужват администрацията”, съобщи вицепремиерът Константинова.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини