АЕЦ „Козлодуй“ съди за 500 000 лв. бивша своя служителка

Дело за 500 хил. лв. срещу своя бивша служителка, разкрила нарушения на територията на електроцентралата, е завела АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България. Организацията и Програма „Достъп до информация” призоваха държавната компания да оттегли иска си.

Рекордната сума се търси от срещу Наталия Станчева, която е бивша медицинска сестра в централата. Тя подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той нерегламентирано извършва лекарски прегледи на служителите на ядрената централа. Това е нарушение на Закона за лечебните заведения и Районната здравна инспекция във Враца затваря незаконната поликлиника.

За разкритията си Наталия Станчева получава наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“ през септември 2023 г.

Според „АЕЦ Козлодуй“ обаче Станчева и майка ѝ са злоупотребили с правата си за достъп до обществена информация, подавайки над 70 заявления за предоставяне на такава.

От АЕЖ България и Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) тези твърдения са нелепи, след като нито Конституцията, нито някой друг нормативен акт поставя ограничения върху броя на жалби, предложения и петиции, които един гражданин може да отправи. „Конституцията не поставя ограничения и върху обема на аргументите в своя защита, на който има право всеки гражданин“, отбелязват двете огранизации. Според тях няма основание да се прилага формалистичен и количествен критерий за това кога е налице злоупотреба с право.

„Нещо повече, такова разбиране би създало опасен прецедент и би лишило гражданите от възможност да упражняват права, гарантирани им от Конституцията. АЕЦ „Козлодуй“ претендира и за това, че ответничките не са използвали информацията единствено, за да си съставят собствено мнение, а са я разпространили, включително и до медии“, пише в тяхното съобщение.

Четете още

Избор на редактора