17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

АЕЦ “Козлодуй” ще купува старо оборудване от площадката на АЕЦ “Белене”

Национална електрическа компания (НЕК) ще може да продаде на АЕЦ “Козлодуй” част от старото оборудване, което е на строителната площадка на АЕЦ “Белене”. Това реши  Министерският съвет на заседанието си днес.
Става въпрос за филтри, вентилатори и  агрегати, които са от съществено значение за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Стойността на въпросното оборудване е близо 8 млн. евро, а продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне между двете дружества.
Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, според който началната цена за продажбата се определя от независим оценител, след решение на МС.
Изпълнението на програмите за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” изисква доставка на резервни части за ремонт или на ново оборудване. Наличното на площадката на АЕЦ “Белене” оборудване е аналогично с това в АЕЦ “Козлодуй” и позволява взаимната им замяна. Решението ще спести на АЕЦ “Козлодуй” време и разходи за допълнителни изследвания и адаптиране към съществуващите системи.
През месец май, в комисията по енергетика на парламента, енергийният министър Александър Николов заяви, че е сформирана работна група за анализ на всички опции дали и от къде можем да зареждаме с друго ядрено гориво, освен руско и да осъществяваме ремонт и поддръжка на атомната ни централа. Той увери обаче, че няма да затворим вратата на Русия за снабдяването на АЕЦ “Козлодуй” с ядрено гориво, тъй като има критични дейности, които зависят от руски компании.
spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини