Айрянът никога с баницата! Сега я втасахме

Френската биохимичка Джеси Инчауспе, известна като Богинята на глюкозата, провокира хората по цял свят да променят навиците си. Препоръките ѝ за здравословно хранене идват от синтезирането на най-новите научни открития в областта на кръвната захар.

Докато работи в областта на генетиката в Сан Франциско, Джеси участва в проучвания, като изпробва новите апарати за следене на глюкозата в реално време. Изводите и решенията, които предлага, описва в книгата си „Глюкозната революция“ (изд. „Колибри“).

„Глюкозните пикове предизвикват внезапен глад, умора през деня, спад на имунитета, промени в настроенията, дори инсулинова резистентност“, пише Инчауспе.

Тя има лесни за прилагане и резултатни препоръки как да изравним кривите, така че да не се стига до тези пикове и да забавим усвояването на захарта от организма. Значение има дори редът, в който приемаме различните храни.

В „Глюкозната революция“ Джеси Инчауспе обобщава резултатите от над 300 академични текста по темата.

Най-важният принцип е да започвате храненето с това в чинията, което не е въглехидрат – примерно, ако сте си приготвили хляб, сирене и домат за обяд, започнете със сиренето и домата и после продължете с тестото. Първите хапки протеин (иначе казано, храни, богати на белтъчини – месо, млечни, яйца, ядки, бобови) подготвят организма за плавен преход към въглехидратите и укротяват глюкозния пик.

Другият изключително лесен за прилагане трик е движението веднага след хранене – десетминутна разходка или лека гимнастика допринасят за изправянето на глюкозната крива.

Какъв е правилният ред на хранене – на първо място са фибрите, на второ протеините и мазнините, чак на последно идват нишестето и захарите. Ако трябва да избирате между сладко и тесто, по-малкото зло е тестото. В България често баницата се придружава с айрян – задължително изпийте първо айряна.

Aвторката вярва, че малките промени, които можем да направим в хранителните си навици, са по-устойчиви и полезни дългосрочно.

Освен чрез книгите си в профилите в социалните мрежи Инчауспе непрестанно комуникира резултати от нови изследвания и идеи. Всеки вторник Инчауспе представя на живо на разбираем език най-новите открития в науката – следете за Science Tuesdays в Instagram профила на Glucose Goddess.

Четете още

Избор на редактора