Акцията за по-евтини храни тръгва на 15-ти

От 15 ноември цените на определени стоки в хранителните магазини ще бъдат по-ниски и с логото „Достъпно за вас“. Инициативата, чиято цел е да бъдат постигнати трайно ниски цени, трябваше да започне на 1 ноември, но се забави, обясни министърът на икономиката Богдан Богданов.

Хранителни вериги, както и други по-малки магазини са се включили в инициативата, като във втория етап се очаква в нея да влязат нехранителни и лекарствени продукти.

„Във всеки магазин, включен в кампанията, ще се ползва логото на инициативата, поставено до самата стока. Така ще може да постигнем трайно ниски цени“, обясни Богданов пред bTV.

В министерството ще се прави анализ всяка седмица, като на сайта му предстои да има възможност потребителите да избират конкретен продукт и да видят как се предлага в цялата страна.

Продуктите, които са част от инициативата, са минимум 50. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото, като те са от различни групи – зеленчуци, плодове, протеини и т.н., разясни министърът.

Богдан Богданов коментира и дерогацията за внос на руски петрол към българската рафинерия на „Лукойл“. По думите му вече има план как да се премине на неруски петрол.

По повод на информациите, че Брюксел ще разследва България заради „Лукойл“, министърът обясни, че страната ни има ограничени правомощия и възможности за контрол, след като износът е с изрядни документи.

Икономическият министър обаче бе категоричен, че цените на бензина и дизела в България са най-ниските, сравнено с страните от ЕС.

Четете още

Избор на редактора