Александър Морфов и Владо Пенев отличени с „Аскеер“

Наградите „Аскеер“ бяха връчени в празничната вечер на 24 май в театър „Българска армия“. Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон се раздават от „Академия „Аскеер“.

Две представления получиха по две статуетки. „Антигона“ по Жан Ануи на плевенския театър „Иван Радоев“ бе отличено за режисурата на Александър Морфов и за най-добър спектакъл. „Арт“ от Ясмина Реза на Младежкия театър получи два „Аскеер“-а: за изгряваща звезда – Владислав Стоименов (за режисура) и Кирил Недков – за поддържаща мъжка роля.

„Много съм благодарен на фондация „Аскеер“, защото в тези трудни за мен дни това някак си ще ме ободри“, каза Морфов. Припомни, че това е неговият пети „Аскеер“, а останалите четири са в Народния театър. Той благодари на артистите от плевенския театър и особено на Деян Донков и Милена Ерменкова, които изпълняват главните роли.

„Благодаря на моите близки хора – Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които ме подкрепяха в тези тежки дни, в борбата с номенклатурата и с ужасните неща, които се случват в нашата държава“, каза още Александър Морфов.

Владислав Стоименов, отличен за режисура за „Арт“ от Ясмина Реза в Младежкия, театър каза: „Понеже темата е свързана с големите учители, благодаря на всички мои учители и онези хора, които са ми подавали своето познание и своя опит, и са инвестирали немалко количество енергия в това да мога да се развивам като артист“.

„Пожелавам ни да сме малко по-мили един с друг и да сме малко по-разбиращи. Вярвам, че ако съумеем да го направим, всичко ще е наред“, каза Кирил Недков, който получи наградата за поддържаща роля в същата постановка. За поддържаща роля при жените като най-добра беше отличена Мария Каварджикова – за Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър). Наградата беше приета от дъщерята на актрисата.

За съвременна българска драматургия бе отличена Яна Борисова за „Място, наречено другаде“ в „Театро“. „Благодаря на всички, които ме вдъхновяват да пиша и ми дават смисъл и причина да не спирам да го правя. Пазете българския език. Той е едно от малкото неща, с които наистина разполагаме“, казва Борисова в специално послание, прочетено от нейно име.

За водеща женска роля наградата отиде при Светлана Янчева – за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато“, а за водеща мъжка роля – Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев (Народен театър).

„Искам всички, които са били номинирани, но не се оказаха с награда, да знаят, че има смисъл. Аз съм бил много повече пъти номиниран, отколкото съм получил. Да продължаваш да работиш това, което обичаш, има огромен смисъл“, каза Владимир Пенев. На финала на своето изказване той прочете стихотворението „Отдалечавам се…“ на Стефан Цанев.

Наградата за моноспектакъл е за „Неведение“ от Албена Ставрева (консултант – Явор Гърдев, режисьор – Албена Ставрева, сценограф – Албена Ставрева, музика – Мира Искърова, звуков дизайн – Юлиан Стоичков, с участието на Албена Ставрева, Народен театър).

„Спектакълът „Неведение“ е моят поклон към магията на театъра и към магията на словото. Това е и моята благодарност към мечтите, когато се сбъдват“, каза Албена Ставрева.

Статуетката за сценография получи Мариета Голомехова за „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес в Младежкия театър, за костюмография – Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room, а за театрална музика – Милен Кукошаров за „Три сестри“ в театър „Възраждане“.

„Това е девета награда – от общо 11 номинации за „Дон Кихот“. Аз може би съм най-щастливият директор тази вечер в тази зала“, каза директорът на Младежкия театър Михаил Байков. „Благодаря за огромната чест, благодаря за вниманието върху моята работа и моята музика в представлението „Три сестри“, каза Милен Кукошаров.

Както бе обявено по-рано, сценографът проф. Слави Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а актрисата Елена Райнова – почетен „Аскеер“ за творческия си принос. „Вълнувам се, разбира се. Суета. Всичко е суета, но пък е мило и приятно“, каза Елена Райнова.

Церемонията в празничната вечер беше поверена на режисьора Борис Радев, сценография и костюми – Нина Пашова, музика и музикален продуцент – Добрин Векилов-Дони, хореография – Ангелина Гаврилова. По традиция, събитието е под патронажа на министрите на културата и на отбраната, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора