Американец оцеля затрупан седмица на сняг и бишкоти

71-годишен американец оцеля седмица, затрупан под снежна пряспа, поддържайки се с бишкоти, съобщи Би Би Си. Джери Журе бил застигнат от снежна буря в планински район на Калифорния в края на февруари, докато пътувал към дома си в щата Невада.

В Калифорния паднаха необичайните 90 см сняг в планинските райони по време на силна буря, която засегна големи части от САЩ в края на февруари. Само в Калифорния 13 души загубиха живота си заради лошото време.

На 24 февруари Джери шофирал 30 минути, след като напуснал Биг Пайн на предполагаемо четиричасово пътуване до семейния си дом в Невада, когато случайно се озовал на по-малък път и колата му се забила в снежна пряспа, разказва Би Би Си.

Бившият служител на НАСА не изпаднал в паника, а започнал да прилага наученото от телевизионното риалити шоу Survivor, казва внукът му. Той се топлел с тънък юрган и хотелска хавлиена кърпа, които намерил в колата. Математикът успял да запази акумулатора на колата за три дни и половина, като периодично изключвал автомобила.

Течности си набавял от снега, под който се намирала колата му и се хранел с няколко кроасани и бишкоти, които си взел за из път, разказва внукът му пред Би Би Си.

Така той оцелял шест дни, докато бил намерен от спасителните служби, но последните две денонощия били най-трудни, тъй като не можел да се топли от двигателя. Мъжът бил спасен от хеликоптер на 2 март, след шест дни, след като бил затрупан под пряспата, и откаран в болница.

Там медицинските сестри с изненада установили, че жизнените му показатели са напълно нормални, без признаци на хипотермия.

Службата на шерифа на окръг Иньо каза, че хеликоптерът е открил закъсалата кола, след като сигнал от мобилен телефон е бил проследен до район по протежение на пътя на Долината на смъртта.

„Когато екипажът се приближи за проверка, един прозорец беше спуснат и човек започна да маха от вътрешността на превозното средство“, се казва в съобщение на офиса на шерифа.

Още по темата

Избор на редактора