Американци укрили $50,6 млн. данъци през швейцарска банка

Швейцарската частна банка „Пиктет“ (Pictet) призна, че е помагала на американски граждани да укрият активи в размер на над 5,6 милиарда долара от данъчните власти в САЩ. Финансовата институция е сключила с министерството на правосъдието във Вашингтон споразумение за „отложено съдебно преследване“, съобщи Ройтерс.

Договореността предвижда банка „Пиктет“ да плати глоби в размери на 122,9 милиона долара на министерството на финансите на САЩ.

Финансовата институция е обвинена, че между 2008 и 2014 г. американски данъкоплатци с швейцарски банкови сметки в „Пиктет“ и „на други места“ са избегнали плащането на данъци в размер на общо 50,6 милиона долара.

„Пиктет“ се задължава да въведе по-строги правила при управлението на активите на клиентите си и да сътрудничи на разследването на властите в САЩ. Ако банката спазва условията на споразумението в продължение на три години, американските прокурори ще поискат да бъдат оттеглени обвиненията срещу нея в заговор за измама на американските данъчни власти, предаде БТА.

„Пиктет“ управлява активи на клиенти, които са на стойност от 632 милиарда швейцарски франка (722,91 млрд. долара), посочва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора