Ампутираха лявото стъпало на олимпийски шампион

Руските лекари успяха да спасят дясното стъпало на олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров, съобщи Чемпионат.Ру.

Тежката операция е направена вечерта на 6 февруари. Целта е била да се премахнат всички некрози от стъпалото и да се стигне до здрава тъкан.

По-рано бе съобщено, че гангрената е обхванала и двата крака на шампиона. В хода на операцията обаче лекарите са успели да отстранят мъртвата тъкан от дясното стъпало и да го спасят. В лявото обаче пораженията са били големи и се е наложило да бъде ампутирано.

След операцията Костомаров е в съзнание, под наблюдение заради висока температура.

Олимпийският шампион беше хоспитализиран на 10 януари с тежка пневмония. Дълго време беше на апаратно дишане, което довежда до нарушения в периферното кръвообращение.

Костомаров е на 45 години. Той стана олимпийски шампион през 2006 г. в Торино заедно с Татяна Навка. Те са и двукратни световни шампиони, трикратни европейски и победители във финала на веригата Гран при.

Навка бе омъжена за колегата си Александър Жулин, но се разведе и сключи брак с говорителя на Владимир Путин – Дмитрий Песков.

Още по темата

Избор на редактора