Ананд се класира за финала на турнира в Леон

Вишванатан Ананд победи Веселин Топалов с 2,5-1,5 в първия полуфинал на 37-ия турнир в Леон. Днес ще се играе вторият между индиеца Арджун Еригаиси и испанския гросмайстор Хайме Сантос Латаса , под формата на четири партии по 20 минути плюс 10 допълнителни секунди на ход.

Ананд, на 54 години, повече от две десетилетия живее в Collado Mediano (Мадрид), а 49-годишният Топалов е в Саламанка със съпругата си и е баща на две испански момичета. Двамата все още остават в суперелита и са най-възрастните в топ 30 на световните класации, пише Марка.

В първата партия Топалов имаше голямо предимство в мителшпила с рядко използван вариант на виенска защита. В критичния момент обаче на ход 29 българинът не намери най-доброто продължение и от този момент индиецът имаше почти победно предимство. След това Ананд позволи на Топалов да се защити с топ и второстепенна фигура, завършвайки реми.

Във втората Топалов, с черните фигури, имаше възможност да победи Ананд, след оживен мителшпил, с качествена позиционна жертва на ход 38. Но отново пропусна шанса си. Равенството отново беше крайният резултат на ход 82.

Равенството изглеждаше най-вероятният изход и в третата партия, но Топалов с белите не придвижи пешката си до h4 на ход 30, което осигурявяше реми. Неточност, от която Ананд се възползва много добре и стигна до победата в 69 хода.

Равенството с белите бе достатъчно на Ананд да се класира за финала в четвъртата партия. Топалов се опита да изненада съперника си с френска защита, но той отвърна с линия, в която дамите бяха разменени на ход 10 . От този момент нататък беше почти невъзможно да се спечели с черните, дори и да се поемат непосилни рискове, и на 48-ия ход битката завърши с равенство.

Резултат, който позволява на Ананд, в четиринадесетото му участие в Леон, да се стреми към десета победа в турнира.

Четете още

Избор на редактора