Англия: Правителството инвестира 1 млн. лири в шаха

Шахматът получи силна подкрепа в Англия, след като правителството на Обединеното кралство обяви комбиниран пакет на стойност почти £1 милион за финансиране на Английската шахматна федерация (ECF).

Финансирането ще подкрепи децата, които играят шах, и ще популяризира играта, съобщава chess.com.

Пакетът включва инвестиция в ECF за две години, „за да се развие следващото поколение таланти от световна класа“, много необходим тласък за нация, в която шахът се бори за финансиране от години.

Министърът на културата на Обединеното кралство Лузи Фрейзър каза:

Шахът е брилянтен начин за младите хора да развият умения като търпение и критично мислене. Това е нещо градивно, на което да прекарват времето си и да се чувстват част от него. Вдъхновява креативността и разпалва състезателния дух.

Искаме да дадем възможност на повече млади хора да намерят това, което обичат и да реализират своя потенциал. Така че този пакет е насочен към това да накара повече млади хора да играят шах и да ги подкрепи да развият таланта си.

Елитните играчи на Англия и нейните топ юноши вече могат да очакват гросмайсторско обучение и покани за тренировъчни лагери, както и подкрепа за участие в международни турнири.

В допълнение към финансирането на елитни играчи, ще бъдат осигурени £250 000, за да се закупят 100 нови шахматни маси, инсталирани в обществени паркове и открити зелени площи в цялата страна, както и грантове за училища в необлагодетелствани райони, за да накарат повече деца да играят шах.

Правителството също така изготви планове за насърчаване на повече деца от началното училище, особено момичета, да се научат да играят играта.

Четете още

Избор на редактора