5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Анжел Вагенщайн на 100

Утре ще отбележим 100-годишния юбилей на големия български писател, киносценарист, хуманист и общественик Анжел Вагенщайн.

Официалното честване ще се състои на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри.

По този повод издателство “Колибри” предлага на читателите ново, “бисерно” издание на двата му знакови романа “Петокнижие Исааково” и “Сбогом, Шанхай”. Преди броени дни излезе от печат и специално илюстровано издание на “Съновидение за св. Борис I”, също посветено на достолепната годишнина.

Заедно с романа “Далеч от Толедо” посочените заглавия оформят своеобразен триптих, посветен на съдбата на европейските евреи през Втората световна война.

Редейки думите като перли в огърлица, писателят създава разтърсващ и пленителен разказ за мътния въртоп на една преломна епоха, за пъстротата на човешките характери и краха на илюзиите, за сложността на живота, който е безсърдечно кратък, а човешката надежда – неутолима.

Роден на 17 октомври 1922 г., Анжел Вагенщайн е творец, зареден с невероятна енергия и изключителна плодовитост. Създал е сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина.

Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел, удостоени с престижни национални и международни награди, в това число Европейската награда за литература “Жан Моне” и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.

В навечерието на 100-годишния си юбилей бележитият писател и киносценарист беше удостоен и със Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Навръх рождения ден на Анжел Вагенщайн, на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното, ще излъчим негово обръщение до всички приятели и ще дадем думата на всички официални лица, дошли да го поздравят.

Събитието на 17 октомври в Дома на киното е единствената възможност да уважите юбилея на Джеки и да присъствате на прожекция на филма “Звезди”. Умоляваме всеки, който желае да поднесе своите поздравления по случай големия юбилей на 17 октомври, да се обърне на място към Жаклин Вагенщайн.

Тържественото събитие ще бъде увенчано с прожекция на филма “Звезди” на реж. Конрад Волф, копродукция на България и ГДР по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата награда на журито в Кан и с номинация за “Златна палма”.

Според критиката “Звезди” без съмнение е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос и трагедията на “малкия човек” във време на война. За съжаление, тази изящна интимна драма, разгърната на смразяващия фон на Холокоста, е била забранена в България, защото засяга неудобната тема за депортираните евреи от Беломорска Тракия към лагерите на смъртта.

Прожекцията на 17 октомври е единствената възможност да видите този надвременен шедьовър на голям екран в обновено дигитализирано копие.

Посветени на творчеството на Джеки има още два филма в програмата:

“Звезди в косите, сълзи в очите” на режисьора Иван Ничев ще бъде излъчен на 14 октомври от 18:00 ч. в кино “Одеон”

“Гоя, или тежкият път на познанието” на режисьора Конрад Волф ще бъде излъчен на следните дати:

Евро Синема, 15 октомври, събота, 18:15 ч.

Евро Синема, 19 октомври, сряда, 18:00 ч.

Културен център G8, 23 октомври, неделя, 14:15 ч.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини