Анимация на шахматна тема грабна Оскар

Забравете „Барби“ и „Опенхаймер“. 96-ата церемония по раздаването на наградите Оскар също отбеляза триумф за „Войната свърши!“, превръщайки се във втория победител на шахматна тематика в раздела „Най-добър късометражен анимационен филм“.

Черпейки вдъхновение от емблематичния химн на мира „Честит Коледа! Войната свърши!’ от Джон Ленън и Йоко Оно, режисьорите Дейв Мълинс и Брад Букър, заедно със съсценарист и продуцент Шон Оно Ленън, си осигуриха първата награда на Академията в неделя.

Любопитното е, че наградата беше връчена от Аня „Бет Хармън“ Тейлър-Джой, позната от хитовия сериал на Netflix „Дамски гамбит“ и звездата от „Отмъстителите“ Крис Хемсуърт.

Понякога най-добрите истории могат да бъдат разказани с помощта на шахматна дъска. Играта е ключов елемент във „Войната свърши“ и сюжета на 11-минутният филм се върти около историята за двама войници, Уинстън и Абел, по време на алтернативна реалност на Първата световна война, които се озовават на противоположни страни и играят весела игра. Тяхното необичайно другарство се разгръща чрез играта, където те играят кореспондентски шах, съобщавайки ходовете чрез съобщения, пренасяни от куриен гълъб. 

Накратко мозъчният сблъсък на шаха се използва като метафора за хуманизиране на войниците и като начин на комуникация, според сайта Indiewire.

Четете още

Избор на редактора