Анна Нетребко идва за първи път в България

Световното сопрано Анна Нетребко идва за първи път в България. Събитието е на 20 март 2025 година в „Арена София”. Оперната гала ще е под диригенството на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония, съобщават организаторите.

„Сопрано със звездна сила в най-добрия смисъл на думата, харизматична изразителност, която пронизва всеки елемент от изпълнението ѝ“, пише за нея Антъни Томасини в New York Times.

Анна Нетребко започва своята кариера през 1994 година, за да достигне най-престижните оперни сцени. Тя е  звездата на миланската „Ла скала“, виенската „Щатсопера“, „Метрополитън“ в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, берлинската „Щаатсоперa“, участник е в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи и т.н.

В репертоара й са включени опери на Моцарт,  Верди, Белини,  Доницети, Масне,  Гуно, Пучини, Чайковски, Чилеа.

Най-очакваните й участия това лято са в осем спектакъла на „Ла скала“ с Турандот/Пучини, които започват от 25 юни и три спектакъла през август в „Арена ди Верона“ с Тоска/Пучини.

Нетребко има три номинации за наградата „Грами“, германската награда „Бамби“, „Певица на годината” на класическите музикални награди Brit, музикалната награда „Полар“ за 2020 г., която често е наричана „Нобелова премия в областта на музиката“, а оценката на журито е, че „да бъдеш виртуозен вокалист не е достатъчно. Операта, като форма на изкуството, привлича публика и никой в съвременната епоха не прави това по-добре от оперната дива Анна Нетребко. С нейния великолепен глас и харизма, тя е повече от певица“.

През 2007 година от вестник Times Нетребко е обявена за една от 100-те най-влиятелни личности в света. Тя е глобален посланик на марката Chopard.

Заедно с Анна Нетребко, на сцената ще видим и нейния съпруг Юсиф Ейвазов – драматичен тенор с процъфтяваща международна кариера. Неповторимото звучене на гласа му, описвано като „метален, стенторичен и подчертано италиански“ (L.A. Times), и изключителното му сценично присъствие му позволяват да съчетава активната си оперна кариера с чести концертни изяви, коментират организаторите.

Четете още

Избор на редактора