Антибългарите в Скопие: Го сакаме Бойко!

В Република Северна Македония продължават протестите срещу френското предложение, което трябва да отвори пътя на страната към Европейския съюз.
Антибългарската риторика е водеща сред недоволните. Опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и „Левица” смятат, че това предложение на преговорна рамка е „българизация и асимилация” на страната.

Протестиращите са и против ЕС, определяйки Съюза като „сатанистка организация“.

„Може ли да ги трампим някак – Заев да дойде в България, а Бойко Борисов – в Македония. Ние го сакаме Бойко! Бойко е широк човек. Всички сме доволни от него!“, коментира един от постоянните участници в протестите в Скопие пред bTV.

Група недоволни разясняват, че всички са от ВМРО и са „против българския окупатор“.

„Борим се за език, за Македония, не Северна, а цялостна“, уточнява протестиращ.

„Нашите политици са марионетки на американското посолство – допълва той. – А тия са предатели, брат, всички до един, да го знаеш. 30 години „стани да седна“. Само се сменят 30 години. Във френското предложение пише, че не сме признати – Македонската православна църква, ние сме 300 години преди Исус. Ела да ти покажа Новия завет. Ние не искаме в Европа. Били сме в Европа много отдавна. Сатанинска организация, защо ти трябва. ЕС-НАТО, където е България. Да, в НАТО сме. Ние сме в сатанистично сдружение. Ако влезем и в ЕС, ще изчезнем като Македония“.

Той уточнява, че няма нищо против българския народ и държава.

„Вие имате против нас. Вие сами казвате, че ние сме най-стария народ. Защо ни нападате така? Вие се плашите от по-старото. Вие и с Хитлер сте били съюзници. Защо вие българите ни слагате вето? Нали сме православни братя“.

Друг от протестиращите признава, че не е чел френското предложение.

„Искаме всеки да си решава за себе си. Не искам вашето, но не си давам и моето. Само любов и хармония за цяла Македония и за България, и за всички“, казва той.

Протестиращ е категоричен, че ЕС губят позиции с всеки следващ ден.

„Има много упадък, много глупави политики, неадекватни политики на идентичността. Не се грижат за народа и икономиката. Българите и македонците, можем да кажем, че сме един народ. Кой както се чувства. Аз, например, може и българин да се чувствам, това няма връзка“, допълва той.

Късно снощи пък Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония единодушно подкрепиха френското предложение. Така на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в съюза съгласно предложената преговорна рамка.

Четете още

Избор на редактора