5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Антигенните тестове за ковид стават безплатни

Ангигенните тестове за ковид вече ще са безплатни. Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за тях. Това става факт с Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, който подписаха Българският лекарски съюз и НЗОК. Анексът ще влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник.

В него се предвижда още здравната каса да поема феталната морфология при бременните, тест за поносимост преди подлагане на упойка и ехографията на млечната жлеза. Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки.

С Анекса се дава възможност на болниците да сключат договор със здравната касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на МЗ за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна.

Така от една страна се гарантира лечението на усложнените пациенти с ковид, а от друга няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания, посочват от лекарския съюз.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с ковид, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а Клинична процедура 4 – от 250 на 300 лв. на ден.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини