Антикорупционният закон заскърца още на старта

Законът за противодействие на корупцията и реформата в КПКОНПИ заскърца още в началото. За целия пленарен ден депутатите не гласуваха и един параграф, като дадените заявки за скоростно прокарване на промените се оказаха заложник на неразбирателството в (не)коалицията.

Днес народните представители имаха две задачи – да приемат поправки в Закона за екстрадицията, а след това, в рамките на днешното извънредно заседание, да приемат на второ четене и законопроекта за КПКОНПИ. Да, ама не – минути след 9:20 ч. депутатите излязоха в почивка, защото докладът от заседанието на правна комисия преди седмица не бил готов.

След около 40 минути започна работата по текстовете, но тя си остана само до четене на доклад, поредица от изказвания, реплики и дуплики и няколко редакционни предложения. Гласуване така и не се проведе. Около 11.30 ч. народните представители си дадоха 20-минутна почивка, която продължи почти два часа. След това председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи пленарният ден да продължи до 14 ч. заради предстоящо заседание на една комисия. Така антикорупционните промени блокираха още на старта заради ново неразбирателство между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Подводният камък се оказа лансираната от ПП-ДБ „номинационна комисия“ и как тя да се произнася за кандидатите, научи OFFNews от свои източници в парламента. Едното предложение е комисията да излиза с класиране, както искат от ПП, или със становище – както искат от ГЕРБ. Друг спорен момент е начинът, по който ще се избират членовете на новата антикорупционна комисия, и на последно място, как след това ще се взимат решения – с пълно мнозинство, или с две трети.

Очаква се утре депутатите да продължат работата по текстовете.

Четете още

Избор на редактора