Античен съд за вино като в Лувъра открит във Варна

Античен предмет, който има аналог само в колекцията на Лувъра, откриха варненски археолози. Находката е намерена при разкопките на част от светилището на Античния Одесос, каза за Радио Варна Елина Мирчева, уредник и археолог към Археологическия музей във Варна.

„Съдът, който най-много ни зарадва е един червен аскос. Успяхме да намерим голяма част от парченцата и като пъзел да си го подредим. В момента неговата степен на запазеност позволява да се направи реставрация и да бъде експониран.

Той наистина е рядък, от началото на V век преди Христа и може би няма аналог, поне в нашата колекция, но и в България. Такъв е бил намерен в Аполония Понтика, но в началото на XX в. и понастоящем е част от колекцията на Лувъра.“, каза Елина Мирчева.

Аскосът е съд за течности, най-често за вино, изработен от глина. Прилича на малка манерка с дръжка, само че е кръгъл и има чучур, който за съжаление не е запазен, обясни Елина Мирчева.

Уникалното, обаче, е не самият предмет, а ритуалната яма, в която е открит, подчерта Елина Мирчева. Тя посочи, че за първи път варненските археолози, които проучват светилището на Одесос, попадат на структури, които не са засегнати от времето.

Това се случва на обект, който се намира на кръстовището на бул. „Приморски“ с ул. „Черноризец Храбър“, където строи частен инвеститор и при разкопаването за строежа миналата година се откриват незасегнати затворени комплекси.

Като цяло при проучването на ритуалните ями археолозите откриват най-големи количества фрагменти от амфори. Различните типове амфори дават много информация за търговските връзки и предпочитанията на населението на античния град. Повечето печати, които са намерили са от остров Тасос, но има и от Хераклея и други места, разказа още Елина Мирчева.

Още по темата

Избор на редактора