Антъни Хопкинс в ролята на композитора Хендел в нов филм

Актьорът Антъни Хопкинс, който е двукратен носител на награда „Оскар“, ще се превъплъти в образа на бароковия композитор Георг Фридрих Хендел в нов филм, съобщи електронното издание Дедлайн.

Продукцията е със заглавие „Кралят на Ковънт гардън“.

Филмът, представен от създателите си като „величествено тържество на гения, който нарушава всички правила, за да създаде химн, вдъхновяващ въображението на световната публика“, ще излезе на екран в края на есента на 2025 г.

Режисьор е Андрю Левитас („Минамата“), а сценарият е на Тим Слоувър, предава БТА.

„Хопкинс и Хендел са майстори на своето изкуство и заедно създават радостно и възвисяващо киносъбитие“, казва Тим Хаслам от Embankment Films.

Хорът „Алилуя“ от ораторията „Месия“ на Хедел, „е най-изпълняваният в световен мащаб“, допълва той. Според него творбата присъства в множество емблематични забавления – от „Спасители на плажа“ до „Семейство Симпсън“, от „Булката беглец“ до „Скъперникът“.

„Над 5 милиона души са гледали изпълнението на „Месия“ само в „Роял Албърт Хол“. В САЩ има по повече от 800 представления годишно. Музиката на Хендел е изпълнявана на всяка коронация на британски монарх от крал Джордж Втори насам“, допълва Хаслам.

За снимките на филма Антъни Хопкинс отново работи с Embankment Films, след като за участието си в „Бащата“ той спечели втората си награда „Оскар“.

„Историята е за една необичайна двойка, срещнала се в най-тежък житейски момент и заедно създават великолепен, нечуван досега „звук за хората“: новаторският шедьовър „Месия“, разказва режисьорът Андрю Левитас, цитиран от Дедлайн.

Четете още

Избор на редактора