Арести в Сърбия заради транспаранти срещу Вучич

През последните два дни сръбската полиция извърши два напълно необичайни ареста – заради транспаранти с надписи „Вучич е предател“ и „Вучич е най-лошият“, съобщава БТА по информация на вестник „Данас“.

Събеседници на вестника, помолени за коментар, смятат, че става дума за превишаване на правомощията на полицията и за очевидно инструктирани от политици действия, както и че МВР дължи обяснение на обществото.

Първият арестуван, Звездан Ристич от град Куршумлия, носител на Ордена за отбрана и сигурност, разпъна транспарант с надпис „Косово е Сърбия, Вучич е предател“ на церемония по награждаването на мемориала на ветераните. Той беше задържан заради транспаранта и след това, без законово основание и обяснение, бе отведен в полицията за разпит.

Вторият арестуван е от Младеновац. Автомобилът му, облепен с транспаранти „Чии деца ще върнат дълговете на Вучич?“, а доминиращият транспарант е „Вучич е най-лошият“. Колата му е конфискувана от полицията.

Адвокат Родолюб Шабич каза за „Данас“, че полицията е длъжна да обясни поведението си и в двата случая.

Според него е сигурно, че случващото се е подразнило членовете на политическия „елит“, в първия случай вътрешния министър Никола Селакович, а във втория ръководството на Сръбската прогресивна партия в Младеновац, „но тяхната нервност в никакъв случай не трябва да бъде причина за полицейска намеса“.

Адвокат Владимир Терзич оценява за „Данас“, че съдебната система, както и режимът на Александър Вучич като цяло, в тази крайна фаза показва как преминава от избирателно правосъдие към беззаконие и към опит за диктатура, където всяко свободно слово, всяко право на протест е потушено от полицията.

Той подчерта, че правото на протест е гарантирано от конституцията и от международните конвенции.

Четете още

Избор на редактора