Арестувани 48 в Европа за престъпна крипто мрежа

Европейски следователи са разбили криптирана мрежа за комуникации, използвана като сигурен канал за организирана престъпност, най-вече за търговия с наркотици. Арестувани са 48 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на германските власти.

В петък са били претърсени над 70 имота в Германия, Нидерландия, Белгия и Полша, посочи в изявление службата на криминалната полиция в западната провинция Рейнланд-Пфалц в Германия. Задържаните са потребители, администратори и модератори на мрежата за комуникации „Ексклу“.

Арестите са резултат от разследване, започнало през 2020 след закриването година по-рано на бивш военен бункер в Западна Германия, откъдето са били администрирани сайтове, занимаващи се с търговия с наркотици и други незаконни дейности. Сред тях е и „Ексклу“.

Според германските власти мрежата е предлагана на потребителите като приложение за смартфон при цена от 800 евро за шестмесечен лиценз. Приложението е около 3000 потребители – 750 от тях в Нидерландия, чиято полиция също участва в разследването.

Още по темата

Избор на редактора