Арестуваха шефката на Агенция Митници за 24 часа

Директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов са задържани за 24 часа по Закона за МВР, съобщи БНТ, като се позова на свои източници във вътрешното ведомство.

Досъдебното производство е образувано за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи.

Задържаните до момента са 7, сред тях шефката на Агенция Митници Петя Банкова, заместникът й Людмил Маринов и двама мъже, баща и син от Хасково Стефан и Марин Димитрови, които се занимавали основно с контрабанда на цигари.

Претърсени са над 20 адреса, като в момента близо до Пазарджик се извършва претърсване на имот, в който е открит тир пълен с цигари без бандерол.

Претърсени са и имоти на Николай Николов – Паскал, където също са открити цигари без бандерол, които съвпадат с намерените в ТИР-а. В имотите на Николов е открит и наркотик, който е реагирал на кокаин при полевия тест, но е назначена експертиза, която да потвърди това.

По-рано днес Петя Банкова беше изведена от сградата и отведена в Антикорупционната комисия за разпит. Според Банкова зад акцията срещу нея стои председателят на ДАНС,  с когото била в лоши отношения от години. Тя пое Агенция „Митници“ в началото на март, като беше назначена лично от финансовия министър в оставка Асен Василев. Петя Банкова видя политическа атака в случващото се.

„Не познавам Паскал, не знам дори кой е, аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава. Махнала съм всичките служители, това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата, да го заявят“, беше категорична Банкова. Тя се определи като първата жертва на новата Антикорупционна комисия.

Четете още

Избор на редактора