Арестуваха канадски богаташ за сексуално насилие

Канадският милиардер от австрийски произход Франк Стронах, станал един от най-богатите хора в Канада от доставки на автомобилни части, бе арестуван по обвинения в сексуално насилие, което обхваща период от десетилетия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на полицията.

Срещу 91-годишния мъж онзиден бяха повдигнати обвинения за пет престъпления, включително изнасилване, непристойно посегателство срещу жена, сексуално насилие и насилствено лишаване от свобода, съобщи полицията на район Пийл в канадския мегаполис Торонто. Стронах е освободен под гаранция и трябва да се яви пред съда в Брамптън в провинция Онтарио на по-късна дата, се казва още в изявлението на полицията.

Тайлър Бел от регионалната полиция на Пийл заяви, че има повече от един обвинител, но отказа да каже колко са те. Полицията твърди, че сексуалните посегателства са извършени от 80-те години на миналия век до неотдавна, през 2023 г., като призовава хората да се обадят, ако имат информация или са били жертви.

Заподозреният не е отговорил още на искането на Асошиейтед прес за коментар.

Стронах, който е роден в Австрия, става един от най-богатите хора в Канада, като създава компанията „Магна“ (Magna) в гаража си през 1957 г. и я превръща в един от най-големите доставчици на автомобилни части в света.

Основава и „Стронах груп“ (The Stronach Group), компания, специализирана в конни надбягвания. Преди повече от десетилетие се впуска за кратко в австрийската политика и е обявен за компаньон на Ордена на Канада – едно от най-високите отличия в страната.

Говорител на „Магна“ заяви, че Стронах не е свързан в момента с компанията, откакто през 2010 г. се е отказал от нейния контрол, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора