Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Армения и Азербайджан взаимно признаха териториалната си цялост, съобщи премиерът на първата страна Никол Пашинян, предаде ТАСС.

„Искам да потвърдя готовността на Армения за разблокиране на всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникации, които преминават през територията на Армения“, е цитиран Пашинян от „Комерсант“. Пашинян и Алиев обявиха териториалния спор помежду си за решен.

„Възможно е да се стигне до мирно споразумение, като се има предвид, че Армения признава Карабах за част от Азербайджан“, заяви азербайджанският президент Илхам Алиев по време на среща с Пашинян в Москва, на която присъства и руският лидер Владимир Путин и която формално е разширен вариант на заседание на Евразийския икономически съвет.

Обявеното днес решение на практика означава тъкмо признаване, че Нагорни Карабах е част от Азербайджан. То не означава мирно споразумение между двете страни, но е част от преговори, които се водят на различни равнища (включително между лидерите) във Вашингтон, Брюксел и Москва в последните седмици.

Ереван и досега не признаваше Нагорно-Карабахската република, населена предимно от арменци и с официално име Арцах, за самостоятелна. Конфликтът за анклава обаче предизвика редица въоръжени сблъсъци за изминалите над три десетилетия от разпадането на Съветския съюз. Последната война бе през есента на 2020 г. и завърши със сериозни отстъпки за Армения.

Още по темата

Избор на редактора