Архитекти: 400 културни паметника изчезват на година

Има огромен натиск за унищожаване и дострояване на паметници на културата. Законодателството е неработещо и становищата на експертите падат в съда. В момента е позволено дори възстановяване на фасади на знакови сгради със стиропор и алуминиева дограма.

Това обявиха на пресконференция от ръководството на Националния институт за недвижимо културно наследство. Според института Министерство на културата бездейства и за пореден път ще бъдат провалени опитите да се защити недвижимото наследство на страната. Натискът вече минава и през МВР. Подават се жалби в полицията срещу бавене на преписки, а то няма как да се избегне, защото институтът съзнателно е сведен до малка администрация. 50 души се произнасят по хиляди преписки, казаха експертите. Не е актуализиран и регистърът на културните ценности.

Всяка година изчезват по 400 сгради, други са оставени на саморазруха или биват подпалвани, заяви директорът на института Петър Петров. От института настояват за спешни промени в закона за културното наследство, включително и по линия на възможността за реален контрол и налагане на санкции. Петров заяви, че се е провалил и електронният регистър и в момента няма как да предоставят е-услуги.

Четете още

Избор на редактора