22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Асен Василев: Гласът на България вече се чува в Европейския съюз

През последните месеци ставаме свидетели на факта, че гласът на България вече се чува. Имаме значителен принос за решенията, които се вземат в Европейския съюз, заяви Асен Василев при откриването на международния форум за иновации и технологии Webit Impact Forum.

Според вицепремиера в оставка периодът е бил изпълнен както с неочаквани предизвикателства, така и със стъпки, промени и иновации, които са добре за икономиката.

„Ще ви дам и няколко примера – на предишното издание на форума споменахме за това България да играе значителна роля в ЕС за промяната на правилата и пътят, по който се развива Общността, превръщайки я в по-модерна и иновативна. Свидетели сме на развитие в областта на фина техника. Видим е и отговорът на войната в Украйна, която активизира много процеси – на общото договаряне и купуване на суровини, което е своеобразен български пробив”, заяви Василев.

Той разясни, че очаква съвсем скоро единни европейски действия по отношение на доставките на зърно, което е от ключово значение за справяне с приближаващата криза.

Василев смята още, че България се е превърнала в катализатор на различни процеси в рамките на ЕС, сред които са облекченият режим за приемане на украинските бежанци в ЕС и подсигуряването на достъп до банковите, социалните и здравните услуги и не на последно място – до образователната система.

„Ставаме свидетели на много активна роля на страната ни при формирането и определянето на някои от ключовите европейски законодателни промени, свързани с данъчното облагане и насочени към редуциране на регулаторния товар за бизнеса“, каза още Асен Василев.

Той заяви, че предстоят разговори с БСП, „Демократична България“ и шестте независими депутати, за да има яснота как би се реализирал първият мандат за съставяне на правителство, ако това е въобще възможно.

Вицепремиерът в оставка допълни, че е прекалено рано да се коментира дали ще има персонални промени в кабинета, тъй като първо трябва да се уточнят позициите с партиите, с които евентуално биха работили ПП.

“Ако не се съберат 121 депутати, които искат да подкрепят позицията, която ние сме взели срещу, нека да го наречем най-общо, мафията, няма смисъл да се водят разговори за кабинет и всичко останало”, заяви Асен Василев.

От страна на ПП в преговорите ще участват Андрей Гюров, Никола Минчев, Кирил Петков и Асен Василев.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини