Астероид, колкото камион, мина на 3600 км от Земята

Астероид с размерите на малък камион профуча покрай Земята при една от най-близките подобни срещи, регистрирани някога, предаде АП.

Още вчера американската космическа агенция НАСА уточни, че макар и да се разминава „на косъм“, астероидът няма шанс да удари Земята.

Новооткритото небесно тяло се снижи максимално на 3600 километра над южния край на Южна Америка. Това е 10 пъти по-близо от групата комуникационни сателити, които кръжат над нас.

Най-близкият подход се случи в 02:27 ч. българско време през нощта в петък, 27 януари.

„Всъщност, това е едно от най-близките разминавания с извънземно небесно тяло, регистрирани някога“, каза Давиде Фарнокия, инженер в Лабораторията за реактивно движение (ЛРД) в Пасадена, Калифорния.

Астероидът, известен като 2023 BU, е с диаметър между 3,5 метра и 8,5 метра. Той беше забелязан за първи път от Генадий Борисов – същия астроном аматьор в Крим, който откри междузвездна комета през 2019 г. В рамките на няколко дни бяха направени десетки наблюдения от астрономи по целия свят, което им позволи да прецизират орбитата на астероида.

Траекторията на астероида ще бъде драстично променена от гравитацията на Земята. Вместо да обикаля Слънцето на всеки 359 дни, той ще започне да се движи в овална орбита с продължителност 425 дни, уточниха от НАСА.

Четете още

Избор на редактора