„Истината днес е една – и е неприятна. След три служебни правителства и едно седеммесечно на четворната коалиция страната ни не е в състояние да си плаща сметките. Предприятията са заплашени от банкрут. Хиляди домакинства са изправени пред риска от рязко обедняване. Днес няма много варианти. Единственото, за което трябва да мислим, е как да изправим страната на крака”, добави тя.

Според нея пред депутатите е поставена изключително сложна задача да укрепят доверието в Народното събрание. Същевременно обаче трябвало да разговарят помежду си и да стигат до съгласие не само със съмишлениците, но и с опонентите. Били необходими лидерство и политическа смелост.

Факт, подчерта Атанасова, е че вече две години българският парламент не е в състояние да излъчи стабилно и ефективно правителство. „Все по-тежко започва да стои въпросът има ли смисъл от парламент и парламентарна демокрация, след като партиите не са в състояние да произведат управление на страната. Този въпрос очертава пътя към разпада на политическата система, а оттам и на самата представителна демокрация като такава”, каза още тя.