Атанасов: Кабинетът търси западна алтернатива на „Лукойл“

Правителството усилено търси алтернатива на „Лукойл“, в случай, че компанията реши да напусне България. Кабинетът „Денков“ разговаря със западни фирми, които могат да бъдат евентуални доставчици, съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пред БНТ.

Народното събрание предстои да обсъди на първо четене законопроект на „Проъдлжаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол в България.

Днес Атанасов коментира, че ако „Лукойл“ напусне България, е важно да се осигури сигурна алтернатива: „И тя да не е някаква, в която се съмняваме. Да се работи със стратегически инвеститори от западния свят, чрез което да няма спекула и скок на цените, както и контрабанда. В тази насока се работи много усилено“, каза той.

По думите му правителството има добре разработен план, за да няма инфлация.

Атанасов обясни, че се проучват големи западни фирми, които могат да бъдат доставчици, за да не се получи дефицит. „Знаете колко е важно през Босфора да минават танкерите. Всичко това е обсъдено“, увери той.

Относно падането на забраната за внос на украинско зърно Атанасов отново увери, че всичко е „много внимателно обсъдено“. „Не сме подходили безотговорно и тук въпросът е за българския национален интерес“, заяви той.

Според него правителството не може да се съгласи с всичките искания на зърнарите.

„Разбирам, че премиерът е изнервен от цялата ситуация дали са терористи, има такъв израз – с тези, които поставят ултиматуми не се преговаря“, коментира Атанасов днешния изблик на премиера Денков.

Четете още

Избор на редактора