Атанасов поиска шефът на ДАНС да подаде оставка

Генерал Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Пламен Тончев. Това той направи в предаването „120 минути“ по bTV.

Причината – според него политизирането на службите.

„Сегашния председател на ДАНС трябва да си подаде оставката. Той се изказва за втори път политически, каза Атанасов.

Един от принципите, по който трябва да функционира ДАНС, и го пише в закона, е  политическият неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо“, сподели депутатът.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също защити политиците от нападките на ръководството на ДАНС. Борисов оцени публичният отговор на агенцията като грешка. „Политиците могат да говорят, да си казват мнението, плановете, да си изразяват своята загриженост. Службите за сигурност трябва да бъдат тихи. Да си вършат работата, като последните дни, но тихо“, посочи той.

„Не им е работа да отговарят на който и да е лидер. Включително и аз, ако ги репликирам, пак не им е работа. Както и на Петков, както и на Атанасов, както и на всеки един“, допълни водачът на ГЕРБ по адрес на спецслужбите.

Четете още

Избор на редактора