Атанасов ще иска вот на доверие от ДСБ

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие от членовете на партията и иска да бъде свикано Националното събрание на формацията. Това съобщава пресцентърът на ДСБ.

Една от причините е, че е нарушен диалогът с избирателите.

„Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха. Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук“, се казва в позицията.

От своя страна Атанасов ще поиска вот на доверие от членовете и симпатизанти, като заявява, че ще разчита на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки, ние постигнахме един категоричен успех –  консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните две десетилетия – първоначално в рамките на „Демократична България“, а впоследствие – и с партньорите ни от “Продължаваме промяната”, посочва лидерът на ДСБ. По думите му тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор.

По оценката на Атанасов резултатите на изборите ДСБ показват запазване на парламентарното им представителство и представителството в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява, тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени, пише в позицията на Атанасов.

Според него битката за върховенството на правото в България е най-тежката битка на българския преход, защото в политическия му смисъл той не може да свърши, без то да е постигнато. Без правосъдие, което да гарантира, че всички са равни пред закона, демокрацията остава фалшива, остава силно уязвима, смята Атанасов.

Той благодари на Христо Иванов,“ без когото постигнатото щеше да е невъзможно“. Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други и заедно, понасяйки върху гърба  си ударите на статуквото, добавя Атанасов. Общ дълг на всички ни е да запазим и надграждаме постигнато, смята лидерът на ДСБ. Вярвам, че Христо ще остане част от този процес, независимо от ролята си, защото имаме нужда от неговата мъдрост и визионерство, се посочва той.

Вчера лидерът на „Да, България“ Христо Иванов обяви пред медиите, че се оттегля като председател на партията и няма да бъде част от 50-ото Народно събрание. Една от причините е недобрата комуникация с избирателите, довела до недобрите резултати от вота.

В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото, заявява в позицията си Атанас Атанасов.

Той благодари на всички, гласували в неделя за коалицията ПП-ДБ, предава БТА.

Четете още

Избор на редактора