Атанас Атанасов: Вероятно мандатът на ПП няма да се изпълни

„Мандатът, който получи „Продължаваме Промяната“ за съставяне на правителство, вероятно няма да бъде изпълнен. Поне такива са очакванията ми.“ Това призна ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ пред БНТ на влизане в парламента.

От ПП до последно ще опитват да съберат подкрепа за кабинета на Асен Василев от 121 депутати в парламента. Ако това не стане, мандатът ще бъде върнат.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров бе лаконичен, че разговорите продължават и от ПП очакват всеки, който иска да окаже подкрепа за правителство, да поиска разговори.

„Ще разберете повече в 17:00 часа“, заяви Гюров.

Заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова заяви, че към момента няма информация за промяна в ситуацията около подкрепата за правителство на Асен Василев.

Тя посочи, че усилията за събиране на мнозинство продължават, като това е отговорност на мандатоносителя от ПП.

Анастасова каза, че в Националния съвет на БСП надделява разбирането, че в настоящата ситуация е по-добре партийните интереси да бъдат загърбени и да се мисли първо за страната.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че не са получавали каквато и да е покана от ПП за разговори.

„И да има такава покана, ние теоретично няма за какво да разговаряме, тъй като от ПП подходиха безумно – заяви той пред БНТ. – Първо казаха, че няма да разговарят с политически представители повече, после започнаха да разговарят и да натискат отделно депутати от ИТН. Говориха с шестте отцепници и накрая стигнаха до нас, когато им останаха по-малко от 24 часа“.

Според Йорданов, предлагането на Кирил Петков и Асен Василев в правителството е било направено съзнателно, за да не може да бъде реализиран мандатът.

„Ако ПП върнат неизпълнен мандат, ГЕРБ ще върнат втория и опциите остават между БСП, ДБ и може би ние. Всяка една от тези партии предполагам, че няма да подходи по начина на ПП и ще се опита да състав правителство или да води разговори както си е по правилата – с политическите партии, с търсене на консенсус за програма за конкретни цели, състав на Министерски съвет“, анализира депутатът от ИТН.

Според Тошко Йорданов, най-голямата грешка на ИТН е била, че много късно са започнали да алармират, че нещата в управляващата коалиция не вървят добре.

„Тази коалиция скърца още от януари-февруари. Още тогава трябваше да предизвикаме сериозни разговори и това е наша вина. Вина е, че се съгласявахме включително на противоконституционни неща, само, за да бъдем в тази коалиция“, каза той.

„Демократична България“ е готова да и бъде даден третия мандат за съставяне на правителство. От партията се ангажират, че ако това стане, ще подходят диалогично, отговорно, с поглед към националните приоритети и ще направят всичко възможно за съставяне на правителство. Това заяви Христо Иванов от ДБ в кулоарите на парламента.

Според него, най-доброто, което може да се случи е още с първия мандат да бъде излъчено управление.

Иванов отбеляза, че следващата една година ще бъде ключова за справянето с поредица от кризи и за завършването на интеграцията на България в Европейския съюз и НАТО.

„Това е период, в който можем да направим решителна крачка към Еврозоната, към Шенген. Да завършим съдебната реформа и да решим проблемите с Плана за възстановяване, рестарта на българската икономика и създаване на траектория за истински растеж. Ако изпуснем този период, ако вместо да се фокусираме върху вземането на решения, хвърлим страната в още един кръг от политическа неизвестност, това може да се окаже изключително вредоносно за страната и нейното бъдеще“, категоричен бе Иванов.

Президентът Румен Радев ще приеме в 17:00 ч. на „Дондуков“ 2 номинирания за министър-председател Асен Василев, когато трябва да стане окончателно ясно дали мандатът ще бъде изпълнен.

Четете още

Избор на редактора