Атанас Зафиров поема БСП до избора на нов лидер

Атанас Зафиров застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе пряк избор на лидер и конгрес. Това реши Националният съвет на партията, след като Корнелия Нинова подаде оставка във вторник.

Зафиров е зам.- председател на партията по коалиционна политика. Изборът му е бил подкрепен от 104 от членовете на пленума, против не е имало, а 3-ма са се въздържали, пише 24 часа.

Самата Нинова не присъства на заседанието – избра да е в ботевградското село Литаково, а във фейсбук пусна пост, с който призовава да няма реваншизъм.

Националният съвет да излезе с решение, че приема оставката на Корнелия Нинова, е поискала по време на заседанието дъщерята на Румен Овчаров – Теодора. Предложението й обаче е било отхвърлено с аргументите, че оставката вече е факт, тъй като в устава е записано, че такава има по искане на лидера, а и Нинова я е пуснала до всички членове на партията в собственоръчно написано писмо, което я правело факт. Така правомощията на председателя са прекратени, обяснил юристът Филип Попов и бил подкрепен от мнозинството от другарите си.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро. Начело на работната група по провеждането на цикъла отчет и избори е избран секретарят по организационни въпроси Борислав Гуцанов.

Именно по негово предложение този път анализът на катастрофалните резултати на БСП на изборите ще бъде направен първо от структурите, после от партийната централа. Това ще е по-скоро емоционален разговор с другари, истински анализ, а не имитация, която да се хареса на ръководството, обяснил той защо се тръгва първо
от структурите. Само така партията можела да продължи напред след катастрофата, довела до 6 пъти спад в подкрепата за последните 7 години и до отлив от над 800 хиляди гласа от БСП.

По време на заседанието социалисти от София предложили БСП да излезе с обръщение към другарите си, които в последните години са напуснали, били са изключени или изгонени – да им се протегне ръка да се върнат в партията.

Другият зам.-председател на БСП – Кристиан Вигенин, бе избран за шеф на групата на социалистите в Европейския парламент

Четете още

Избор на редактора