Атентат срещу палестинския президент Махмуд Абас

Нападение срещу палестинския президент Махмуд Абас бе извършено, като въоръжени атакуваха конвоя му. Един от охранителите му е загинал. Няма данни дали и самият Абас не е ранен.

Групировката „Синовете на Абу Джандал“ вече пое отговорност за нападението, пише The Sun. Смята се, че групировката била организирана от палестинската служба за сигурност на Западния бряг.

Кадри, за които се предполага, че са от нападението срещу конвоя, се появиха в интернет. На тях се вижда как един бодигард пада убит, докато останалите охранители продължават да стрелят срещу нападателите.

Смята се, че това вероятно е бил атентат с цел убийство на палестинския президент, съобщава турският вестник „Тюркие“.

„Няма време за многословие, когато има масови убийства в ивицата Газа“, се казва в изявлението на „Синовете на Абу Джандал“ след нападението.

Само два дни преди засадата Абас се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен при изненадващо посещение, след като Блинкън каза, че „на някакъв етап ще е най-разумно една съживена и ефективна палестинска власт да поеме управлението на ивицата Газа, като носи в крайна сметка отговорност за сигурността“ в анклава.

Палестинският президент Абас казва, че предложението на Блинкън може да бъде реализирано само с двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт. Повечето членове на сегашното израелско правителство отхвърлят подобен вариант, тъй като виждат в него заплаха за еврейската държава.

Четете още

Избор на редактора