„Ахат“ тръгват на турне с Джо Лин Търнър

Рокгрупа „Ахат“ и Джо Лин Търнър, бивш вокал на велики банди като Rainbow и Deep Purple, тръгват на съвместно турне, съобщиха продуцентите на събитието от SME.

То ще обиколи най-големите градове на страната в средата на септември, като това ще бъде и първо представяне на живо у нас на последния студиен албум на Търнър, Belly of the Beast, излязъл през 2022 г.

„Стари приятели сме с Джо и лесно се обединихме зад тази идея, тъй като не сме били на сцена заедно от 2018 и онова голямо шоу в НДК. Той има нов албум, нова визия, изобщо е силно мотивиран да сподели новата страница в своята дълга и славна кариера. А ние сме си мотивирани просто от принципа „шило в торба не стои“, ха-ха“, споделя певецът на „Ахат“ Звезди Керемидчиев. От групата работят и върху нови песни, но Звезди казва, че ще запазят изненадите за самите шоута.

Сътрудничеството на популярните български рокаджии и певец от ранга на Джо Лин Търнър – един от най-разпознаваемите в световен мащаб гласове в хардрока, прави тура им едно от най-интересните събития в музикалния афиш на България тази есен, убедени са продуцентите.

Програмата на турнето, символично озаглавено ROCK&ROLL FOREVER, включва градовете Велико Търново (10 септември, ДКС „Васил Левски“), Русе (11 септември, „Арена Русе“), Варна (12 септември, Летен театър), Бургас (14 септември, Летен театър) Пловдив (15 септември, Летен театър, парк „Бунарджика“) и София (16 септември, Парк център „Юнак“).

Билетите за събитието вече са в продажба на цени 50 лв. (до 30 април), 60 лв. (от 1 май) и 70 лв. (в деня на всеки концерт, като ще се продават и на място). 80 лв. ще струва VIP място в обособена зона с най-добра видимост и отделен вход на достъп.

Професионалната кариера на американеца Джо Лин Търнър започва през 1976 г. с американската група Fandango – „електрическа“ смесица между аренби, поп, кънтри, джаз и мелодичен рок. Във всичките четири албума на групата той пее и свири на китара.

Става популярен през 1981, след като замества вокалиста на Rainbow Греъм Бонит по покана на Ричи Блекмор. След като издава четири албума с групата, през 1990 става вокал на Deep Purple, когато Йън Гилън напуска за периода до 1992.

С Deep Purple Джо Лин Търнър издава албума Slaves & Masters (1990). По-късно работи с музиканти като Глен Хюз, Майкъл Болтън и Ингви Малмстийн. Има успешна солова кариера.

От 1996 е вокалист на финландската рок-група на българина Николо Коцев, участва и в рокоперата му „Нострадамус“. С „Брейзън Абът“ Търнър посещава България за първи път за концертни турнета през 2002-2003 и оттогава многократно е имал изяви у нас. Понастоящем Търнър е член на норвежката група The Jan Holberg Project.

Четете още

Избор на редактора