Аятолах Хименей помилва над 80 000 ирански затворници

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей помилва над 80 хиляди затворници, предаде ДПА, позовавайки се на държавни медии.

Очаква се да бъдат освободени голяма част от задържаните във връзка с антиправителствените протести. Неотдавна бяха пуснати на свобода защитници на правата на човека. Хаменей обяви помилванията по повод годишнината от Ислямската революция през 1979 г., като подобни събития около празника са се случвали и преди, съобщи БТА.

Няма да бъдат помилвани тези, които са осъдени за шпионаж, убийство, повреждане или подпалване на правителствени или военни сгради. Критици на режима в Иран казват, че помилванията са начин за омиротворяване на протестиращите, след като иранското политическо и религиозно управление беше подложено на натиск заради твърдостта си.

Активисти също така отбелязват, че помилването изисква предявяване на обвинения. По тази причина лишените от свобода трябва да се признаят за виновни, за да бъдат пуснати на свобода.

Продължилите с месеци протести предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия насам, като загинаха над 500 демонстранти.

Още по темата

Избор на редактора