А1 и Йеттел ще обжалват сделката за Булсатком

Обявената в края на миналата седмица сделка за придобиването на най-големия оператор за сателитна телевизия „Булсатком“ от собственика на „Виваком“ и „Нова телевизия“ – „Юнайтед груп“ (United Group), бе определена като „недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция“ от телекома „А1 България“.

Той ще обжалва концентрацията пред Комисията за защита на конкуренцията. Същото се закани да направи и третият мобилен оператор „Йеттел“.

Според А1, одобрението на „Юнайтед груп“ за собственик на „Булсатком“ от Комисията за защита на конкуренцията може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние.

Реално още през декември миналата година стана ясно, че сделката за „Булсатком“ на дружество на предприемача Спас Русев, който бе собственик и на „Виваком“, преди да го продаде на „Юнайтед груп“, е подготовка за прехвърлянето на доставчика на платена телевизия към заформилата се медийно-комуникационна империя. Тогава стана ясно, че „Юнайтед груп“ е заела 127 млн. евро на „Вива Корпорейт България“ на Русев, за да купи „Булсатком“, а срещу сумата ще получи мобилните станции и оптичната мрежа на сателитния оператор. Още тогава А1 и други пазарни играчи сигнализираха, че целта е поглъщане на „Булсатком“.

Този юли А1 и „Йеттел“ сигнализираха Европейската комисия заради други сделки на „Виваком“ за регионални доставчици на телевизия и интернет, осигуряващи ѝ пазарно надмощие, но предупредиха отново и за опасността то да се превърне в господстващо положение заради задаващата се сделка с „Булсатком“. Днес тя вече е факт и чака одобрението на Комисията за защита на конкуренцията – същата, която не видя проблеми в това, че „Юнейтед груп“ притежава у нас „Виваком“ и „Нова Броудкастинг груп“, което ѝ позволява да диктува правилата на пазара за разпространение на медийно съдържание.

Четете още

Избор на редактора