18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Байдън благословил България

Послание от президента на САЩ Байдън към България ни препрати посланикът във Вашингтон Георги Панайотов.

“Президентът Байдън благослови България и българите. В понеделник имах среща с него. Той благодари на България за това, което прави на международната сцена, и ни пожела успех”, каза Панайотов в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

“Америка е най-големият доставчик на природен газ в Европа в момента. Ежедневно за Европа се доставят 200 млн. кубически метра газ. Това означава, че годишното потребление на България, което е 3 млрд., се доставя в Европа за 15 дни. Газ има. Трябва обаче да се инвестира в преносна мрежа, в терминали, така че този газ да достигне и до България”, каза още посланикът.

Той потвърди, че се строи нов терминал и в Албания. ”Светът се подготвя да диверсифицира преносната мрежа за доставка на газ, така че газ да достига и до България. Цялата тази мрежа от нова инфраструктура, която ще се построи, ще направи възможно България да има газ, и то на цени, по-ниски отколкото тези на “Газпром”, допълни още Панайотов.

Посланикът коментира и въпроса за изтребителите, които очакваме от САЩ. Той уточни, че по-късно през лятото ще започне изработването на първия български F-16 Блок 70 в американски завод в щата Каролина.

Панайотов говори и за позицията на Америка по темата “РС Македония”.  “Има проблеми между нас и РСМ. САЩ е заинтересована тези проблеми да бъдат решени”, каза той и допълни: “Ние не настояваме дали да има или да няма вето. Ние искаме да се разберем с нашите съседи, така че тези проблеми да изчезнат. Най-добрият начин е в двустранни преговори”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини