Байдън обяви нови 500 санкции срещу Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън днес обяви, че Вашингтон ще наложи над 500 нови санкции, насочени срещу Русия, в стремежа си да засилят натиска върху Москва по повод втората годишнина от войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Вашингтон ще наложи и нови експортни ограничения на близо 100 организации за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприеме действия за по-нататъшно намаляване на руските приходи от продажби на енергийни източници, гласи изявление на Байдън.

Мерките имат за цел да потърсят отговорност от Русия за войната и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, заяви Байдън в момент, когато Киев е изправен пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се бави с месеци в Конгреса.

„Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за агресията си в чужбина и репресиите у дома“, каза Байдън за санкциите.

Мерките ще бъдат насочени към лица, свързани с изпращането на Навални в затвора, както и с финансовия сектор на Русия, отбранителната индустриална база, мрежите за доставки и лицата, които заобикалят санкциите на различни континенти, каза още президентът на САЩ.

„Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бори с огромен кураж. Но (украинците) изпитват недостиг на боеприпаси. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи срещу непрестанните атаки на Русия, които се подпомагат от оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея“, посочи Байдън. „Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния законопроект за допълнение на националната сигурност, преди да е станало твърде късно.“

„Американският народ и хората по света разбират, че залогът на тази борба далеч надхвърля Украйна“, заяви президентът Джо Байдън в изявление, в което обяви санкциите, предаде Асошиейтед прес. „Ако Путин не плати цената за причинените от него смърт и разрушения, той ще продължи да действа. А разходите за Съединените щати – заедно с нашите съюзници и партньори от НАТО в Европа и по света – ще нарастват.“

Четете още

Избор на редактора