4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Байдън отменя всички присъди за притежание на марихуана

Американският президент Джо Байдън предприе изпълнителни действия за промяна в политиката на САЩ по отношение на марихуаната, като отменя всички действащи федерални присъди за обикновено притежание на марихуана, предаде “Ройтерс”.

“Хиляди хора имат федерални присъди за притежание на марихуана и в резултат на това може да им бъде отказана работа, жилище или възможности за образование. Моите действия ще помогнат за облекчаване на косвените последици, произтичащи от тези присъди”, посочи в изявление президентът.

“Да не говорим за расовото неравенство, свързано с това кой понася последствията. Макар белите, чернокожите и другите цветнокожи хора да употребяват марихуана в еднаква степен, чернокожите и другите цветнокожи хора са арестувани, преследвани и осъждани в непропорционална степен”, допълни той, цитиран от ДПА.

Действията на Байдън изпълняват обещание от предизборната му кампания и вероятно ще зарадват членовете на неговата лявоориентирана политическа база преди междинните избори през ноември, на които съпартийците на демократа Байдън ще се борят да запазят контрола си върху Камарата на представителите и Сената.

Байдън каза, че е наредил на главния прокурор Мерик Гарланд да разработи административна процедура за издаване на удостоверения за помилване на онези, които отговарят на условията.

Президентът призова губернаторите на щатите да последват примера му.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини