Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван.

Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент припомни, че Путин е започнал тази война, вярвайки, че може лесно да сломи волята на народа на Украйна. И добави:

„Заедно се изправяме срещу този брутален диктатор. Това е пряко в интерес на националната ни сигурност. Ако Путин триумфира в Украйна, следващият ход на руските сили може да бъде директна атака срещу съюзник на НАТО. Ако Путин нападне съюзник от НАТО, както днес напада Украйна, няма да имаме друг избор, освен да му се притечем на помощ. Ето защо сега подкрепяме и увеличаваме подкрепата си за Украйна, за да попречим на Путин да въвлече Съединените щати във война в Европа“.

Американската помощ включва 61 млрд. долара помощ за Украйна. 26 млрд. долара за Израел, както и 1 млрд. долара хуманитарна помощ за Газа. И 8 млрд. долара за противодействие на военната мощ на Китай, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора