Байдън попари Израел: Ще има независима Палестина

Президентът на САЩ Джо Байдън е на мнение, че след края на войната между Израел и „Хамас“ ивицата Газа и Западният бряг трябва да се управляват от Палестинската автономна власт, предаде Ройтерс.

„Тъй като ние се стремим към мир, Газа и Западният бряг трябва да бъдат обединени под една управленческа структура, в крайна сметка под една съживена Палестинска автономна власт, като ние всички работим за решение с две държави“, заяви Байдън.

„Не трябва да има принудително преместване на палестинци от Газа, нито повторна окупация, нито обсада или блокада, нито намаляване на територията“, допълва Байдън.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел трябва да запази цялостната военна отговорност в Газа в обозримо бъдеще, уточнява БТА.

В авторска статия във „Вашингтон пост“ Байдън добавя, че САЩ са готови да наложат визови забрани за „екстремисти“, които нападат мирни граждани на Западния бряг.  Насилието от страна на израелски заселници срещу палестинците, живеещи в окупирания Западен бряг нарасна след атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.

„Бях категоричен пред израелските лидери, че екстремисткото насилие срещу палестинците на Западния бряг трябва да спре и че онези, които извършват насилие трябва да бъдат държани за отговорни за това“, заявява Байдън.

На Западния бряг живеят 3 милиона палестинци и над половин милион еврейски заселници, припомня Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора