Байдън: Кандидатирам се срещу 6-годишен

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе снощи остро критична реч в изборната година на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом докато протестиращи отвън осъждаха подкрепата му за войната на Израел срещу групировката „Хамас“, предадоха световните агенции.

Байдън използва ежегодното официално събитие, за да заяви, че неговият  републикански съперник на предстоящите избори Доналд Тръмп е незрял, взе на подбив собствената си напреднала възраст и се развихри, изправен пред вашингтонските журналисти, които следят президентската институция.

„Да, възрастта е проблем. Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен“, пошегува се Байдън. 81-годишният президент по-късно добави за бившия държавен глава Тръмп, който е на 77: „Възрастта е единственото общо нещо между нас“.

На тазгодишното събитие, което се провежда от 1921 г. и на него се събират средства за стипендии, стотици журналисти, политици и известни личности бяха изпълнили в огромна хотелска банкетна зала в хотел „Вашингтон Хилтън“. Речта на президента в заключение често включва „приятелски огън“, прицелен срещу репортери и други гости.

Този път Байдън даде някои съвети на пресата. „Най-искрено не ви моля да заемате страна. Моля ви да сте на висотата на сериозността на момента. Преминете покрай това, което може да отклони вниманието и покрай разсейващите съпътстващи събития, които доминират и придадоха сензационност на нашата политика и се съсредоточете върху това, което всъщност е заложено на карта“, каза Байдън.

Тази година домакин на събитието беше Колин Джост от „Сатърдей найт лайв“, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора