Бакалова е в официалната селекция на кинофеста в Кан

Директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо и президентката Ирис Кноблох днес обявиха официалната селекция на 77-ото му издание. В нея попадат българската актриса Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов, стана ясно от програмата, представена в изданието „Варайъти“.

Номинараната за „Оскар“ Мария Бакалова се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм „Стажантът“ (The Apprentice) на режисьора Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за наградата „Златна палма“.

В ролята на младия Доналд Тръмп зрителите ще видят румънско-американския актьор Себастиан Стан. Лентата проследява времето на Тръмп като бизнесмен с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век.

Мария Бакалова не за първи път е в официалната селекция на Кан. През 2021 г. филмът с нейно участие „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова беше показан в паралелната секция „Особен поглед“.

Тази година сред филмите в „Особен поглед“ е и „Безсрамните“ (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“)

„Безсрамните“ – копродукция на Франция, Швейцария и България, е с участието на индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Филмът разказва за забранената любов между две момичета в строго патриархална страна.

Световната премиера на дебютния филм на Божанов „Аве“ се състоя в паралелната програма „Седмица на критиката“ в Кан през 2011 г.

Тазгодишното 77-о издание на кинофестивала в Кан ще се проведе между 14 и 25 май. Председател на журито ще бъде американската режисьорка Грета Гъруиг.

Проявата ще бъде открита със световната премиера на комедията „Второ действие“ (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Филмът не е включен в съревнованието за „Златна палма“.

Извън конкурсната програма ще бъдат показани също „Фюриоза: Сага за Лудия Макс“ – новата част от франчайза на Джордж Милър с участието на Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт, и „Хоризонт: Американска сага“, с който Кевин Костнър се завръща в света на уестърна като режисьор и изпълнител на главната роля.

Сред филмите, които ще се съревновават за „Златна палма“ освен „Стажантът“ с Мария Бакалова и Себастиан Стан, са „Мегалополис“ на Франсис Форд Копола, „Покров“ на Дейвид Кроненбърг, „Птица“ на Андреа Арнолд, „Видове доброта“ на Йоргос Лантимос.

Легендарният режисьор Джордж Лукас – „бащата“ на култовата сага „Междузвездни войни“, ще бъде удостоен с почетна „Златна палма“, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора