Бананите стават социално значим продукт в Русия

Бананите могат да станат социално значим продукт в Русия и вносните мита върху тях могат временно да бъдат премахнат, съобщи в. „Известия“, позовавайки се на протокола от заседанието на правителствената комисия за икономическо развитие, председателствано от министъра на икономическото развитие Максим Решетников.

„Министерството на икономическото развитие да проучи въпроса за възможността за класифициране на бананите като социално значими стоки в рамките на работната група за митническо регулиране и ответни мерки във външната търговия“, се казва в документа, който е на разположение на изданието и е одобрен от първия вицепремиер Андрей Белоусов.

Освен това в протокола се посочва временно нулиране на митническата ставка за бананите, която сега е 4 процента, но не по-малко от 0.015 евро за 1 кг.

Вносът на банани в Русия през последните години е възлизал на 1.3-1.5 милиона тона годишно, а Еквадор е бил един от най-големите доставчици.

Въпреки това, както отбелязва в. „Известия“, пратките на южноамериканската страна за Русия през 2022 г. са намалели с 4.54 милиона кутии (всяка – 18.14 кг), което провокира увеличение на цените на дребно на бананите.

Четете още

Избор на редактора